сряда, 27 октомври 2010 г.

Пелети - обща информация, производство, машини, цени

Пелети се наричат продукт, произведен от пресовани под голямо налягане дървесни стърготини, обикновено представляващи технологичен остатък от дървообработването. Те спадат към екологичното гориво, тъй като се произвеждат от възобновяеми източници и са неутрални по отношение на въглеродния диоксид (СО2). Важна характеристика при горенето им, е че не се отделя черен дим. Това ги прави много подходящи за камини със стъклен отвор. Системите за управление на пелетни котли, печки и камини се доближават до управление на котлите на газ и ток. Отоплението на пелети се базира на съвременни системи, които са автоматизирани и могат да се настроят сами да дозират количеството за горене, в зависимост от желаната температура. Голямо предимство е и технологията позволяваща управление през мобилен телефон.

Пелетите представляват дребни цилиндрични късчета с ориентировъчен размер 6 х 30 мм. При тяхното производство се използва слепващо вещество лигнин (естествен лепкав продукт, съдържащ се в дървесината ).
КПД на отоплението на пелети е по-високо от отоплението на дърва. Отоплителните системи с пелети имат 85-95% КПД, а отоплителните системи на дърва - около 70 %.
Друга специфична характеристика на пелетите, е че те изгарят почти напълно и пепелта, която остава е около 1,5 % , което значително снижава труда по почистване и зареждане на камините. Поради екологично чистият продукт , от който се произвеждат, остатъчната пепел след тяхното изгаряне, може да се използва за наторяване на почвата.
Друго тяхно преимущество, е възможността се горят, както в обикновени печки на твърдо гориво така и в специални пелетни котли с висок коефициент на полезно действие и висока степен на автоматизация.
Отоплението с пелети има перспектива, както за семейни къщи, жилищни сгради така и при офис и промишлени сгради.

Екологичен анализ на отопление с пелети

При отопление с дървени пелети се стига до използването на възобновяеми и екологични източници на енергия, което е една от целите на ЕС в сферата на енергетиката. Пелетите като източник на енергия, добиват все по-голяма популярност в страни като Чехия, Австрия, Германия, където субсидиите за отопление на пелети са по-големи.
При изгарянето им, не се повишава въглеродния диоксид, и процесът като цяло се оценява като неутрален. Емисиите на СО2, които възникват при изгарянето се поглъщат при фотосинтезата и чрез използването на пепелта като тор почвата възстановява своето равновесие. При изгарянето на дървените пелети за разлика от твърдото гориво се получава минимално количество пепел, която представлява качествена тор със съдържание на фосфор и калий.

1 коментара:

Анонимен каза...

А може ли да ми кажете защо не изгарят напълно пелетите?